TAAL EN VERTALINGEN VAN HET ARTIKEL
- Om de 5 jaar organiseert het jumelagecomité evenementen in Ganshoren om de stichting van de Jumelage in 1972 zo waardig mogelijk te vieren.
- In 2022 (50 jaar) is de viering eenvoudig - naar de mogelijkheden van de gemeentelijke begroting - maar toch op 3 locaties: Van Overbekeln (historische panelen), op de Boerderij van Theo en Jeannine (met expo v/d tekenwedstrijd en v/h project LIVE) en dan in La Villa (met expo tekeningen en hulde aan Joseph Ndwaniye). Zie hier de maandbladen van 2022
- In 2017 (45 jaar) gaat een tentoonstelling op de Van Overbekelaan (historie), en dan een expo met evenement in La Villa en in De Zeyp, zie hier de maandbladen van 2017
- In 2012 (40 jaar) wordt een Veertiendaagse van de Solidariteit en van de Jumelage ingericht, met de steun van de gemeente, van het CWBI (Centrum voor Ontwillelingssamenwerking van Wallonië-Brussel) en van beide culturele centra de Zeyp en La Villa. Het programma is rijk en gevarieerd, met tentoonstellingen, films, muziekspelers, onthulling van het Wandelpad van de Noord-Zuidsolidariteit, een tekenwedstrijd tussen de scholen van Rusatira en Ganshoren, een academische zitting in het gemeentehuis, en een groot feest met optredenwedstrijd en prijzenuitreiking in de Sporthalle [link naar pdf programma]
- In 2007 (35 jaar) werd een 9 weken-programma voor de „Feesten van de Noord-Zuidsolidariteit belegd”, met academische zitting in het gemeentehuis, filmvertoning, avondmaal en muziekquizz van de jongerengroep Un P’tit Plus, en conferentie van de Fr. Vrijzinnige Liga over het Been van Ishango. Een groot tekenwedstrijd tussen de scholen van Ganshoren en Rusatira wordt ook belegd, met tentoonstelling van de tekeningen in La Villa en De Zeyp.
- In 2002 (30 jaar) wordt een „Week van de Jumelage” georganiseerd, met een speciale uitgave van het gemeenteblad en met een feestelijke uitnodiging in het Gemeentehuis.
Daarenboven wordt een groot tekenwedstrijd tussen de scholen van Rusatira en Ganshoren georganiseerd. De tentoonstelling van alle tekeningen en van voorwerpen van de Rwandese levensgewoontes en –kunsten bezet volledig het cultureel centrum La Vlla gedurende 10 dagen.
- In 1997 (25 jaar) wordt een sfeervol avondmaal in de zaal Familia belegd, met een muziekoptreden van djembé en de vertoning van een film van in BelgIê levende jonge Kongolezen.
De Boom van de Noord-Zuidsolidariteit krijgt een nieuw herinneringsbord. [geen A.M. Vyncke]
- In 1992 (20 jaar) wordt een Rwandese avondmaal in het club-house van tennis Charles-Quint gehouden, met Rwandese specialiteiten en een grote dia-voostelling. Bij de Jaarmarkt wordt ook een ontdekkingswedstrijd georganiseerd om 10 vreemde Rwandese voorwerpen in de winkelvitrines van Ganshoren op te sporen.
- In 1987 (15 jaar) wordt een fotowedstrijd georganiseerd, over „het leven van de Ganshorenaren”. De foto’s worden eerst in Ganshoren tentoongesteld, met de prijzenuitreiking. Ze worden dan in Rusatira opgestuurd. Het Rwandese comité heeft daar een eigen klassement vastgesteld en stuurt dan prijzen voor de winnaars. Het is voor velen van ons de ontdekking van de werking van een werkelijke jumelage met uitwisselingen en partnerschap!
Daarenboven wordt een Boom van de Noord-Zuidsolidariteit aan de de Villegaslaan geplant, om het 20 jaar bestaan van 11.11.11 te vieren.
- In 1982 (10 jaar) wordt door het jonge jumelagecomité een volledig evenement georganiseerd, met het optreden van Intore-dansers en met de vertoning van dia’s over Rusatira. Het is een enorm succes.
- Onze dank gaat naar de gemeentelijke overheden en medewerkers die deze activiteiten mogelijk hebben gemaakt, namelijk :
|
Richard Beauthier (1972 – 1999), Luc Barbay (2000), Michèle Carthé (2001 - 2012), Hervé Gillard (2013 - 2018)
|
|
en de schepen belast met de jumelage en de noord-zuidsolidariteit
|
|
Guy Demanet (1972 - 1994), Anne-Marie Vincke (1995 – 2000),
Alain Beeckmans (2001–2003), Ginette Debuyck (2004-2006),
Chantal De Saeger (2007 – 2012), Karima Souiss (2013 – 2018)
|
Navigatie