Jumelage Ganshoren Rusatira
35ste jaar – nr 7-8

juli-augustus 2020

zondag 16 augustus 2020 door guy_oskh

Het maandblad van juli-augustus is bestemd voor ons tijdperk, waar we moeten langdurig WEERSTAAN, met uitvindings- en veerkrachtsvermogen, zie redactiewoord hieronder, onder „vervolg”.

hier is het maandblad

Weerstand en innovatie dus …

  • in Rusatira, met de actie tegen covid, en met het project artemisia,
  • in Rusatira, met de details en foto’s 2019 van het sociale project LIVE JPEG - 53.4 kB
  • … en in Ganshoren, met een QUIZ langs de N-Z-solidariteitswandeling hier is de vragenlijst NL

    De volgende comitévergadering is voorzien op maandag 24 augustus, om 19u in La Villa Gezelleplein 26

REDACTIEWOORD: WEERSTAND met verbeelding- en veerkracht, hier en daar in de wereld

Nee, de oplossing voor de pandemie is niet voor morgen, noch voor andere problemen - armoede, honger, milieuaantasting – problemen die zelfs bijkomende schade hebben opgelopen. Ja, we zullen voor nog enkele herfst- en wintermaanden het coronavirus moeten weerstaan!

Weerstaan is soms lang en moeilijk ... Onze gemeente is vol voorbeelden ervan. Het verzet tegen de bezetter in 1914-18, waaraan de Beeckmansstraat en andere straten laat herinneren. Het verzet tegen het nazisme in 1940-45, waaraan de straatnamen Sorensen, Abeels, Neuberger, Maza en andere herinneren. En er zijn ook gedenkplaten aangebracht waar Ganshorense burgers Joodse kinderen van de Shoah hebben gered, in de Vandervekenstraat (tegenover tennis Charles-Quint) of in de De Cockstraat (tegenover het Atheneum). In Rusatira, op de hoofdweg in Songa, herinnert een gedenkteken aan ‘nooit meer slachtingen zoals hier’.

Andere weerstandsdaden hadden betrekking op minder gewelddadige gebieden. Toen een autowegtoerit langs de Molenbeekvallei moest komen, verzette Burgemeester Beauthier zich daartegen. De snelweg stopte in Zellik, aan de Pontbeeklaan. Later lieten anderen zelfs het riviertje van Zellik in open lucht in de Molenbeek lopen, zonder de collector te gebruiken, en er werd een park (Kerremanspark) aangebracht, met een houten rooster zoals in de Hoge Venen.

Ja, het doeltreffend weerstaan vereist uitvindings- en veerkrachtsvermogen. En een paar mogelijkheden vinden jullie in dit tijdschrift: veerkracht met het sociale project LIVE (pagina 3), innovatieve voorstellen voor activiteiten – zoals buitententoonstelling - en jumelageproducten – zoals boeken, video’s (pagina 2). En op pagina 4 wordt jullie zelfs een wandelquiz aangeboden!! Wacht niet langer om te weerstaan!

G.L.


info portfolio

Bijlagen

20 augustus 2020
Document : PDF
392.1 kB

Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License