Jumelage Ganshoren Rusatira

Redactiewoord: 23 maart, Pie Tshibanda, een oproep tot denkwerk voor het zuiden en voor het noorden

zaterdag 9 februari 2019 door Gilles Labeeuw

Ik heb juist een video van Pie Tshibanda gezien, die op 23 maart zijn one-man-show ‘Je ne suis pas sorcier’ (ik ben geen heks) zal voorstellen

(interview Muntu Kongo, www.youtube.com/watch?v=MjMlyYCgphk )

En, zoals het ook elders gezegd wordt, is zijn oproep tot denkwerk zeer sterk, zelfs als de toestand van een land tot een andere veel kan verschillen. Pie Tshibanda

Over een meer rechtvaardige verdeling van de wereldrijkdommen, laat hij herinneren dat 60% van de Afrikaanse bevolking jonger is dan 18 jaar, en dat de behoeftes aan scholen gigantisch zijn (hieronder lezen jullie meer over ons werk daaromtrent).

En hij concludeert dat de onderwijzers beter moeten betaald worden, die dikwijls nu minder dan 60 euro/maand verdienen.

Hij stelt de vraag van een betere geboorteregeling om een oplossing te geven aan de problemen in het onderwijs, de gezondheid, de tewerkstelling, de pensioenen.

En hij voegt daarenboven «de Senegalese visser, die geen vis meer vangt nadat het fabriekschip de zeebodem leeggemaakt heeft, zal naar Europa vertrekken om op zijn schuld aanspraak te maken, daar zijn levensbrood in het Zuiden beroofd werd».

Pie Tshibanda vertelt alles met humor en concrete voorbeelden. Op 23 maart zullen we ervan profiteren!

Gilles Labeeuw.


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License