Jumelage Ganshoren Rusatira

Redaktiewoord: Claude Carlier herinnert ons aan de moed van de leerlingen in de Zuiderse landen, zoals in Rusatira-Kinazi

maandag 18 september 2017 door Claude Carlier

«OP WEG NAAR SCHOOL …»

Zo luidt de titel van een documentaire film van Pascal Plisson („Sur le chemin de l’école”) die onlangs op France_5 vertoond werd.

Gedurende een reis over de hele wereld, maken we kennis met meerdere kinderen die een buitengewone leerlust tonen. Ze zijn er bewust van, dat de verbetering van hun leefomstandigheden en deze van hun familie enkel via een beter onderwijs kan bereikt worden. En om dit te bereiken moeten ze veel risico’s ondergaan. Zonder te spreken van de af te leggen afstanden om op tijd hun school te bereiken.

Zo verlaten twee Keniaanse kinderen hun dorp om 5u30 om hun school op het tijdstip van de vlaggegroet te bereiken ... na 15 km lopen, doorheen de savane, en met omwegen om de olifanten te mijden!

Zo moeten drie Marokkaanse meisjes in Hoog-Atlas dagelijks 4 uur lang op gevaarlijke bergpaden lopen.

Een Argentijnse jongen en zijn zuster moeten dagelijks 20 km lang in Patagonië paardrijden om hun school te bereiken.

Voor 3 broeders uit de Golf van Bengalen is het nog erger. De oudste lijdt aan een handicap, maar dankzij de hulp van zijn broers kan hij over alle wegmoeilijkheden zijn school bereiken. Naar eigen zeggen wil hij arts worden, om gehandicapte kinderen te kunnen verzorgen.

Zoals de commentator het zegt, ondervindt men bij deze reis over het onderwijs de grootste ontroeringen en de mooiste landschappen van de wereld.

Claude Carlier (vrije vertaling)

Zie het voorstellingsfilmpje:

en een gesprek met Pascal Plisson:


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License