Jumelage Ganshoren Rusatira

redactiewoord: In 2017 versterken we onze actie voor de scholen

woensdag 14 december 2016 door Gilles Labeeuw

Voor het onderwijs in Rwanda gaan deze maanden over de goede besluiten. Na het schooljaar van januari tot eind oktober, dat met de examens eindigt, is november-december de periode van de grote vakanties.

De gespaste periode om besluiten voor het nieuwe schoolbegin te nemen, afhankelijk van de verkregen resultaten.

Wij hebben ook een reeks goede besluiten genomen, na de opmaak van onze rekeningen. Dankzij de steun van meerderen onder jullie (soms met domiciliëring, bedankt), dankzij jullie vrijwilligheid, dankzij jullie uitvindingsvermogen, jullie moed en jullie giften, kunnen we enkele extra stappen in de goede richting afleggen, met een volle zekerheid. In 2017 zullen we 20 studenten in het hoger secundair onderwijs kunnen steunen, met zekerheid voor ondersteuning van 3 jaar (in plaats van 14 studenten in 2016). En we zullen 92 studenten voor hun middagmaal in de gratis secundaire basisscholen kunnen steunen (in plaats van 37). (Hier gaat de omschrijving daarvan).

Deze versterking is onder meer het gevolg van de goede banden met de scholen, die wij via de jaarlijkse ’kleine projecten’ ontwikkeld hebben. Sinds 2011 werden 800 schoolbanken in Rwanda dankzij de Jumelage gemaakt. Ook werden schooltoiletten of watertanken in dienst gezet, met de medewerking van schoolpersoneelleden en -oudercomités. Dit gebeurde in een tijdperk met veel enthousiasme voor het onderwijs en voor de studies, zoals de brieven het tonen. De school van Buhimba die 20 jaar geleden 400 leerlingen telde, heeft er nu 4 keer zoveel. En volgens de statistische gegevens zal deze trend nog versterkt worden, daar er nog altijd onvoldoende scholen zijn om alle kinderen te ontvangen.

Het bezoek in Rwanda van Louise Musenge van Ganshoren toonde dat de jonge leerkrachten van Rusatira-Kinazi, bij voorbeeld deze van de groep Jesoruki, ook enthousiast zijn om de jonge generatie leerlingen meer kennis en meer zin voor vrede en solidariteit te geven.

Met de versterking van onze Jumelageactie willen we zo alle leerkrachten van Rusatira-Kinazi ondersteunen.

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License