Jumelage Ganshoren Rusatira

redaktiewoord: middagmaal tegen schooluitval van arme kinderen

donderdag 23 juni 2016 door Gilles Labeeuw

Met een meer regelmatig contact met de bevolking, en op verschillende niveaus, laat een jumelage inderdaad toe, onze wereld beter te begrijpen. Met de laatste e-mails van François Habimana, van de Rwandese NGO Aprojumap die de jumelageacties vergemakkelijkt, wordt het weer overduidelijk.

Bij de opvolging van de schoolrapporten van het 1ste kwartaal (het schooljaar begint daar op 1ste januari), ondervindt François dat Jean-Paul de studies „voedsel- en voedindstechnieken” niet gevolgd heeft, door gebrek aan voldoende schoolgeld; hij heeft ondertussen het „basisonderwijs” gevolgd, gratis tot 18 jaar, in een secundaire basisschool (zie artikel).

Zo vernemen wij dat de middagmalen in deze gratis basisscholen wel betalend en verplicht zijn, wat een probleem voor de arme families stelt en de sociale rol van deze scholen beperkt. Het bedrag van de maaltijden is (voor ons) niet zeer hoog, van 6 000 FRW/kwartaal (7 €) in vele scholen (bij voorbeeld de schoolgroep GS Buhimba) tot max 10 700 FRW (12 €, in GS Kinazi).

De verbetering van deze stand van zaken vereist eigenlijk niet zo veel inspanning, en onze penningmeester had al in Kongo vergelijkbare situaties gekend. Maar een denkwerk is vereist als wij - op lange termijn - deze verbetering autonoom willen maken, zonder afhankelijkheid, zoals Agnès Stiernet het prijst (zie artikel). Dit denkwerk wordt zeker nog rijker mat de samenwerking van de nieuwe voorzitster van het Rwandese Jumelagecomité, Isabelle Muhorakeye (die we groeten), die directrice is van de schoolgroep Buhimba (zie artikel). Ze vervangt de aftredende voorzitster Béata Mitali, titularis van het medische centrum, die met haar acties en gedachten zoveel jaren de jumelage gesteund heeft, hier gaat ons dankwoord voor haar.

Goed afgebakende wegen, nieuwe utdagingen voor onze vergadering van 23 juni, leve de Jumelage!

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License