Jumelage Ganshoren Rusatira

redactiewoord: Het Trojaanse paard, het meisje in Indië, de statistische cijfers en de gelijkheid van kansen

zaterdag 21 mei 2016 door Gilles Labeeuw

Na de zoveelste poging werkte de PC van mijn kleinzoon nog altijd scheef. Telkens als een ongewenst programma weggeveegd werd, kwamen er nieuwe bij, met een hele boel reclames, valse offertes of vreemde hulpaanbiedingen. Ten einde raad besluit ik één van deze aanbiedingen te gebruiken, omdat ze met 8 talen en met gratis telefoonnummer serieuzer uitzag.

Een zachte Franstalige stem, die niet zo ver bleek te zijn, slaagt erin mij met technische inlichtingen te overtuigen: de PC wordt door een ’Trojaans paard’ aangetast, dat virussen opslorpt. De genezing is betalend. Om te beslissen, maar ook uit nieuwsgierigheid, vraag ik meer over het hulpcentrum. ’Ons centrum is hier in New-Delhi, waar ik zelf een master informatica afwerk, met enkele andere Ewandese studentinnen’. De herstelling was duur, maar pefect.

Deze masters informatica laten de Rwandese jeugd dromen, men begrijpt beter hun enthousiasme voor de studies. Maar de behoeftes zijn enorm: de sectoren Rusatira en Kinazi, die oud-gemeente Rusatira dekken, tellen 51.000 inwoners, met ca 15.000 jongeren met schoolleeftijd (zie statistische volkstelling 2012 op //statistics.gov.rw/file/2907/download?token=i09m0Bly).

Gelijke onderwijskansen voor deze jongeren van het platteland verzekeren, waar vele families in de armoede leven, is geen sinecure. Maar initiatieven onstaan. De scholen van Rusatira hebben nieuwe klasgebouwen ingehuldigd, er zijn nieuwe afdelingen, er is zelfs sprake van het leggen van optische vezels tussen de scholen, de adminstratieve gebouwen en het medische centrum van Rusatira-Kinazi (het gebied is 150 km²).

De Jumelage doet haar deel. Met de jaarlijkse kleine projecten 2016 willen we de mogelijkheden van het onderwijs versterken (zie hierna). En bij de 14 weesstudenten van het secundair onderwijs die wij op dit jaar steunen, studeren er 3 van (1 jngen, 2 meisjes) in een informatica-afdeling, en studeren er 6 van in afdelingen met een hoog niveau wiskunde. Deze kleise stappen kunnen werkelijkheid worden, zoals de ontmoeting met het Rwandese meisje van New-Delhi het aantoont.

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License