Jumelage Ganshoren Rusatira

redactiewoord: verder kijken en één blijven … en waarom niet, in een jumelagegeest, elkaar op straat groeten?

woensdag 20 april 2016 door Gilles Labeeuw

verder kijken en één blijven … en waarom niet, in een jumelagegeest, elkaar op straat groeten?

Verder kijken! Dit was al ons voorstel na de aanvallen in Parijs. Het blijft actueel na de aanvallen in Brussel.

De Jumelage biedt ons mogelijkheden om verder te kijken. Zoals in 1998, toen deze onderwijzer van Rusatira ons de gleuf in zijn schedel toonde, en zei ’in mijn klas zijn er kinderen wier ouders weten wie mij zo wilden slachten. In mijn klas zijn er ook kinderen wier ouders meededen om mij zo te willen slachten. Maar ik ontvang ze allemaal in mijn klas, omdat het de beste wijze is om vrede in mijn land te verzekeren.

Om te mijden dat onenigheid nieuwe gewelddaden, angsten en terreuracties zou veroorzaken, kan ons nationaal spreekwoord - eendracht maakt macht - ons inspireren. Dit spreekwoord bestaat ook in het Kinyarwandees Abishyizehamwe ntakibananira (niets kan weerstaan tegen diegenen die zich verenigen, met onze dank aan Marie-Jeanne).

Een andere ervaring, ondervonden dankzij de Jumelage, kan ons ook middelen geven om beter samen te leven.

Gedurende het samenwerkingsverblijf van 4 jongeren van Ganshoren in Rusatira-Kinazi in 2011, gingen elke morgen Gwenaëlle en Caro te voet van het leerkrachtenhuis waarin ze verbleven naar de school waarin ze lessen Engels gaven. Deze wandeling, die gewoonlijk 10 tot 15 minuten vereiste, duurde soms meer dan één uur, daar iedereen haar onderweg wilde groeten.

’t Is inderdaad een zeer eenvoudige stap naar meer integratie en menselijkheid: elkaar groeten, een goeiendag zeggen als we elkaar ontmoeten. Zo gebeurt het in meerdere dorpen van het Noorden en van het Zuiden. Zo kan het (weer) gebeuren in onze straat, in onze wijken, en zelfs - waarom niet - bij het instappen in de bus. Meertaligen kunnen het zelfs in verschillende talen uitproberen: er zijn meer dan 100 voorbeelden op //vivrelinternational.blogspot.be/2010/03/bonjour-dans-toutes-les-langues.html. Daar vindt men het ook in het Kinyarwandees: mwaramutsé (goede morgen) / mwiriwe (goede middag) / muramuke (goeden avond).

Experten kunnen ook de volgende hashtags creëren of gebruiken: #elkaargroeten of #sedirebonjour, het wordt dringend!

Gilles Labeeuw.


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License